Obeležili smo 12 let srčnega partnerstva s CUDV Radovljica


07.12.2018

»Verjamem, da je naše sodelovanje primer dobre prakse, kjer se lokalno združita podjetje in ustanova in s svojim delom ne bogatita samo svojega okolja, ampak sporočilo o dobrem in uspešnem sodelovanju širita še veliko dlje,« je v uvodnem nagovoru uporabnikom Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Radovljica povedala naša direktorica Tatjana Potokar.

 

S centrom letos beležimo že 12 let skupnega sodelovanja. Uporabniki CUDV, odrasli z motnjo v duševnem razvoju, namreč pod vodstvom mentorjev za EMMO sestavljajo visoko kakovostne ekološke elektronske in solarne sveče Vestina, zadnja leta pa uspešno sodelovanje skupaj beležimo in nagrajujemo s prijetnim druženjem. Letošnjega srečanja se je tako udeležilo 100 uporabnikov, mentorjev in zaposlenih v EMMI.

 

»Delo mi daje veselje in ponos, ker lahko pokažem, kaj zmorem narediti. Prinaša mi tudi spoštovanje, ko drugi vidijo, kaj znam, všeč pa mi je tudi, da se nam vsako leto zahvalijo za naše dobro opravljeno delo,« je ob priložnosti povedal uporabnik CUDV Radovljica Aleš Varl. V zadnjih letih se je sodelovanje zaradi premajhnih kapacitet razširilo iz enote varstveno-delovnega centra (VDC) v Radovljici tudi na enoto VDC Jesenice. »Zelo rad pripravljam sestavne dele za sveče. Uporabljam različna orodja, tehtnico, prav tako pazim, da so vse baterije pravilno vstavljene. Delo s svečami mi je zelo všeč,« je dejal uporabnik VDC Jesenice Jože Sajovic.

 

Podjetje EMMA je bilo med prvimi v regiji, ki je podprlo poslanstvo in prizadevanje ustanove po večji vključenosti njihovih uporabnikov v delovne procese in izboljševanju njihove samostojnosti. »Verjamem, da bomo tudi v prihodnje iskali poti in možnosti dobrega sodelovanja. Delo našim uporabnikom daje stabilnost in odgovornost, predvsem pa občutek spoštovanja in enakopravnosti,« je povedala vodja VDC programa Slađana Anderle. »Delo je zanimivo, najbolj pa mi je všeč, da vsi skupaj pomagamo sestavljati sveče. Včasih delam en del, drugič drugega in počutim se uporabnega, saj vem, da je moje delo koristno,« je njeno izjavo podkrepil uporabnik VDC Jesenice Janko Kalan.

 

Pomen povezovanja in dajanja priložnosti manj privilegiranim družbenim skupinam je na srečanju poudarila tudi Potokarjeva: »Sodelovanje z uporabniki CUDV Radovljica nam zelo veliko pomeni, zavedamo pa se, da prav toliko pomeni tudi njim, saj jim posledično odpira vrata za še nove projekte in delovna sodelovanja tudi zunaj meja naše občine. Pri delu so zelo natančni in vestni in njihov doprinos izredno cenimo.« O uspešnem dolgoletnem sodelovanju so v zadnjih letih slišala tudi druga podjetja, ki so se na podlagi pozitivne zgodbe prav tako odločila za sodelovanje s CUDV Radovljica. Uporabniki centra tako danes opravljajo dela pomočnika v kuhinji, čistilca, urejevalca zunanje okolice – in to ne samo v lastni občini, ampak tudi na Bledu in drugod.

 

Anderletova meni, da sta kljub državni pomoči in z zakonodajo urejenim statusom oseb z motnjami v duševnem razvoju tovrstna aktivna podpora in odnosi z lokalnimi podjetji neprecenljiva: »Uporabnikom z dajanjem dela sporočamo, da so enakovredni člani družbe, vanjo vključeni kot sposobni in samostojni posamezniki. Sodelovanje s podjetjem EMMA je tako primer dobre prakse, za katerega želimo, da se bolj pogosto prenese v slovenski prostor. Še posebej, ker ne koristi le našim uporabnikom, temveč govori o pomembnih vrednotah in plemeniti medsebojne odnose v družbi.«